Object

Title: Analiza franczyzy w Polsce na przykładzie branży gastronomicznej : franczyza w kontekście teorii kosztów transakcyjnych

Title in english:

Analyses of Franchising in Poland Based on Food Industry Sector : Franchising in the Context of Transaction Cost Theory

Creator:

Jabłońska, Żaklina ; Miszczyński, Piotr

Description:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 220-235

Abstrakt:

W ciągu kilkunastu ostatnich lat można było zaobserwować rozwój rynku franczyzowego w Polsce. Mimo spowolnienia gospodarczego liczba przedsiębiorstw otwieranych na podstawie licencji franczyzowej nadal rosła. W badaniach franczyzy z reguły rozpatruje się to zagadnienie na tle teorii agencji z perspektywy franczyzodawcy jako pryncypała i franczyzobiorcy jako agenta1. Inne podejście analizuje motywy zawierania umów franczyzowych z perspektywy teorii kosztów transakcyjnych. W pracy została przedstawiona ogólna charakterystyka franczyzy w branży gastronomicznej w Polsce. Celem pracy jest wskazanie przesłanek, które - zdaniem autorów - wpłynęły na zwiększenie liczby umów franczyzowych, z innej strony - z perspektywy franczyzobiorcy. Niniejsze rozważania powiązane zostały z teorią kosztów transakcyjnych.

Publisher:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2010

Resource Type:

artykuł

Resource Identifier:

oai:dbc.wroc.pl:121347

Language:

pol

Relation:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111 ; Polityka ekonomiczna

Rights:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Access Rights:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Location:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Coverage:

Dofinansowano z programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" Ministra Edukacji i Nauki (SONB/SP/546390/2022). Tytuł projektu: Upowszechnienie zawartości czasopisma Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Similar

×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information