Obiekt

Tytuł: Błędy i uproszczenia w prezentowaniu założeń metody Edwarda Altmana w krajowej literaturze przedmiotu

Tytuł odmienny:

Errors and simplifications in the presentation of assumptions of the Edward Altman method in the national reference literature

Autor:

Kitowski, Jerzy

Opis:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 217-227

Abstrakt:

W artykule podjęto próbę wykazania zakresu oraz znaczenia błędów i uproszczeń metodycznych w prezentowaniu założeń metody Altmana w krajowej literaturze, takich jak: niedostrzeganie różnic w wariancie tej metody z 1968 r. oraz zmodyfikowanej jej wersji z 1983 r., błędy i uproszczenia w konstrukcji zmiennych modelu i postaci funkcji dyskryminacyjnej oraz w interpretacji progów oceny zagrożenia upadłością. Krytycznie oceniono przykłady praktycznego zastosowania omawianej metody. Sugerują one bowiem, że metodę Altmana można stosować do rzetelnej oceny polskich przedsiębiorstw, dodatkowo z pominięciem ich specyfiki branżowej, oraz że metoda ta zachowuje swoją wiarygodność diagnostyczną nawet po upływie kilkudziesięciu lat

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2011

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

oai:dbc.wroc.pl:73983

Język:

pol

Powiązania:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182 ; Rachunek kosztów i pomiar dokonań

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

30 sty 2020

Data dodania obiektu:

30 sty 2020

Liczba wyświetleń treści obiektu:

678

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://www.dbc.wroc.pl/publication/142634

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji