Object

Title: Obecny status owsa w diecie bezglutenowej

Title in english:

Current Status of Oat in Gluten Free Diet

Creator:

Harasym, Joanna

Description:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204, s. 57-70

Abstrakt:

Wysoka zawartość błonnika i obecność innych bioaktywnych składników czynią z owsa atrakcyjny komponent prawidłowej diety. Mimo badań nad możliwością włączenia owsa do diety bezglutenowej, wciąż brakuje jednoznacznego stwierdzenia o dopuszczeniu produktów pochodzących z owsa do spożycia przez osoby chore na celiakię. W pracy przedstawiono przegląd obecnego stanu wiedzy dotyczącego zasadności włączenia owsa i jego produktów do diety osób chorych na celiakię. W Polsce według zaleceń Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej z 2010 r. owies można ostrożnie wprowadzać do diety przy uwzględnieniu jedynie kilku ograniczeń. W celu osiągnięcia szerszej akceptacji owsa wymagana jest aktywna współpraca pomiędzy towarzystwami chorych na celiakię, autorytetami naukowymi i całym łańcuchem produkcji żywności.

Publisher:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2011

Resource Type:

artykuł

Resource Identifier:

oai:dbc.wroc.pl:118746

Language:

pol

Relation:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204 ; Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2011, Nr 3 (4)

Rights:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Access Rights:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

Location:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Coverage:

Dofinansowano z programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" Ministra Edukacji i Nauki (SONB/SP/546390/2022). Tytuł projektu: Upowszechnienie zawartości czasopisma Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Edition name Date
Obecny status owsa w diecie bezglutenowej Feb 27, 2023

Similar

×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information