Obiekt

Tytuł: Zasada działania innowacyjnych opakowań aktywnych w przemyśle żywnościowym. Artykuł przeglądowy

Tytuł odmienny:

Principle of innovative active packaging operation in the food industry. Review paper

Autor:

Popowicz, Radosław ; Lesiów, Tomasz

Opis:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2014, Nr 1 (12), s. 82-101

Abstrakt:

W artykule przedstawiono współczesne innowacyjne rozwiązania opakowań aktywnych artykułów żywnościowych. Podano definicje, funkcje, podział i ich zastosowanie w przemyśle żywnościowym. Substancje czynne, tj. odpowiedzialne za funkcje aktywne, są zdolne do pochłaniania lub emitowania tlenu, ditlenku węgla, etylenu, smaków i zapachów, regulowania wilgotności względnej atmosfery w opakowaniu i/lub wykazują działanie antybakteryjne oraz przeciwutleniające. Substancje czynne umieszcza się na torebkach, paskach lub etykietach lub są one wkomponowywane w materiał opakowaniowy. Zadaniem opakowań aktywnych jest wydłużenie przydatności do spożycia, zachowanie właściwości organoleptycznych produktów i zagwarantowanie bezpieczeństwa żywności

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2014

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

doi:10.15611/nit.2014.1.06 ; oai:dbc.wroc.pl:24816

Język:

pol

Powiązania:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2014, Nr 1 (12)

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Podobne

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji