Object

Title: Szara strefa rynku pracy w Polsce

Title in english:

The gray zone of the labour market in Poland

Creator:

Kreczmer, Aleksander ; Król, Paweł

Contributor:

Gasz, Małgorzata. Redaktor ; Politaj, Adriana. Redaktor

Description:

Ekonomia - wybrane problemy / pod red. Małgorzaty Gasz i Adriany Politaj. - Wrocław, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 54-66

Abstrakt:

Tematem artykułu jest problematyka szarej strefy, czyli tej części gospodarki, która funkcjonuje poza oficjalnym obiegiem podlegającym kontroli państwowej. W opracowaniu posłużono się metodą analizy dokumentacji. Rozpatrzono przyczyny oraz skutki występowania zjawiska gospodarki nieformalnej, głównie z perspektywy funkcjonujących w niej podmiotów, jak również pracowników. Po przeprowadzonej analizie wyraźnie zauważono, iż działanie w gospodarce nieformalnej w dłuższej perspektywie przynosi więcej skutków negatywnych niż korzyści. Treści przedstawione w artykule mają na celu zwrócenie uwagi na rzeczywiste rozmiary szarej strefy oraz na niekorzystne skutki, które – wbrew pozorom – dotykają bardzo dużej części Polaków.

Publisher:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2022

Resource Type:

rozdział

Resource Identifier:

oai:dbc.wroc.pl:118062

Language:

pol

Relation:

Debiuty Studenckie 2022 ; Ekonomia - wybrane problemy

Rights:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Access Rights:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

License:

CC BY-SA 4.0

Location:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Group publication title:

Debiuty Studenckie

Object collections:

Last modified:

Nov 24, 2023

In our library since:

Oct 25, 2022

Number of object content hits:

51

All available object's versions:

https://www.dbc.wroc.pl/publication/156187

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

Edition name Date
Szara strefa rynku pracy w Polsce Nov 24, 2023

Similar

×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information