Object

Title: Weganizm i wegetarianizm jako diety we współczesnym społeczeństwie konsumpcyjnym

Title in english:

Veganism and vegetarianism as diets in contemporary consumer society

Creator:

Cader, Paulina ; Lesiów, Tomasz

Description:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2021, Nr 37, s. 9-33

Abstrakt:

Zdrowy tryb życia i odpowiednia dieta odgrywają kluczową rolę w życiu każdego człowieka. Zaznajomienie się z wiedzą z zakresu żywienia człowieka oraz wpływu spożywanego pożywienia na nasze organizmy może nieść ze sobą bardzo pozytywne skutki. Stosując bowiem odpowiednie techniki żywieniowe w naszym życiu, możemy mieć ogromny wpływ na poprawę stanu naszego zdrowia oraz samopoczucia. Przedmiotem niniejszej pracy jest przedstawienie diety wegetariańskiej jako dobrej alternatywy żywieniowej dla osób niespożywających mięsa. W pracy scharakteryzowano diety wegetariańską oraz wegańską. Omówiono czynniki mające wpływ na wybór diety wegetariańskiej w aspekcie religijnym, moralnym, żywieniowym i zdrowotnym oraz skupiono się na istotnych elementach, o których należy pamiętać, przechodząc na taki rodzaj diety.

Publisher:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2021

Resource Type:

artykuł

Resource Identifier:

doi:10.15611/nit.2021.37.01 ; oai:dbc.wroc.pl:116435

Language:

pol

Relation:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2021, Nr 37

Rights:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Access Rights:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

License:

CC BY-SA 4.0

Location:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Similar

×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information