Obiekt

Tytuł: Weganizm i wegetarianizm jako diety we współczesnym społeczeństwie konsumpcyjnym

Tytuł odmienny:

Veganism and vegetarianism as diets in contemporary consumer society

Autor:

Cader, Paulina ; Lesiów, Tomasz

Opis:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2021, Nr 37, s. 9-33

Abstrakt:

Zdrowy tryb życia i odpowiednia dieta odgrywają kluczową rolę w życiu każdego człowieka. Zaznajomienie się z wiedzą z zakresu żywienia człowieka oraz wpływu spożywanego pożywienia na nasze organizmy może nieść ze sobą bardzo pozytywne skutki. Stosując bowiem odpowiednie techniki żywieniowe w naszym życiu, możemy mieć ogromny wpływ na poprawę stanu naszego zdrowia oraz samopoczucia. Przedmiotem niniejszej pracy jest przedstawienie diety wegetariańskiej jako dobrej alternatywy żywieniowej dla osób niespożywających mięsa. W pracy scharakteryzowano diety wegetariańską oraz wegańską. Omówiono czynniki mające wpływ na wybór diety wegetariańskiej w aspekcie religijnym, moralnym, żywieniowym i zdrowotnym oraz skupiono się na istotnych elementach, o których należy pamiętać, przechodząc na taki rodzaj diety.

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2021

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

doi:10.15611/nit.2021.37.01 ; oai:dbc.wroc.pl:116435

Język:

pol

Powiązania:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2021, Nr 37

Prawa:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Prawa dostępu:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

Licencja:

CC BY-SA 4.0

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji