Obiekt

Tytuł: Luminescence of doped CdS nanocrystals: effect of doping and capping agent

Autor:

Hasanzadeh, J. ; Farjami Shayesteh, S.

Współtwórca:

Gaj, Miron. Redakcja ; Urbańczyk, Wacław. Redakcja

Opis:

Optica Applicata, Vol. 41, 2011, Nr 4, s. 921-928

Abstrakt:

Cu and Fe doped cadmium sulfide nanoparticles were prepared with a wet chemical synthesis by mixing the reactants in double distilled water solvent. Thioglycerol (TG) was employed as the capping agent and also the reaction catalyst. The estimated particle size of prepared samples was found in the range 3–4 nm. Properties of particles were investigated using photoluminescence spectroscopy (PL) and X-ray diffraction analysis (XRD). XRD pattern of samples reveals a hexagonal crystal structure at room temperature. We have studied effect of doping and TG concentration on the luminescence of doped CdS nanocrystals. There is a noticeable increase of the PL intensity when TG concentration increased. The PL spectra include two bands, due to emission of traps and surface state.

Wydawca:

Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2011

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

oai:dbc.wroc.pl:58212

Źródło:

<sygn. PWr A3481II> ; kliknij tutaj, żeby przejść ; kliknij tutaj, żeby przejść

Język:

eng

Powiązania:

Optica Applicata ; Optica Applicata, Vol. 41, 2011 ; Optica Applicata, Vol. 41, 2011, Nr 4 ; Politechnika Wrocławska. Wydział Podstawowych Problemów Techniki

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Politechnika Wrocławska

Tytuł publikacji grupowej:

Optica Applicata

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

21 sty 2019

Data dodania obiektu:

21 sty 2019

Liczba wyświetleń treści obiektu:

84

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://www.dbc.wroc.pl/publication/96458

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji