Obiekt

Tytuł: Ocena wybranych zwyczajów żywieniowych młodzieży licealnej

Tytuł odmienny:

Assessment of selected dietary habits of secondary school students

Autor:

Orkusz, Agnieszka ; Babiarz, Monika

Opis:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2015, Nr 2 (17), s. 31-40

Abstrakt:

Żywienie to jeden z najważniejszych czynników warunkujących prawidłowy wzrost i rozwój człowieka. Niewłaściwe żywienie jest podłożem do powstania i rozwoju otyłości, nadciśnienia tętniczego czy miażdżycy. Celem pracy była ocena zachowań młodzieży licealnej z Jawora z uwzględnieniem wybranych zwyczajów żywieniowych i aktywności fizycznej. W badaniach udział wzięło 168 respondentów (108 dziewcząt i 60 chłopców). Dane uzyskano metodą wywiadu. Nieprawidłowe zwyczaje żywieniowe występowały zarówno u dziewcząt, jak i chłopców, przy czym stwierdzono statystycznie istotny wpływ płci w tym zakresie. Główne błędy to nieregularność spożywania posiłków, pomijanie pierwszego i drugiego śniadania oraz podwieczorku, a także dość częste dojadanie między posiłkami. Poziom aktywności fizycznej respondentów przedstawiał się niekorzystnie. Wyniki badań wskazują, iż niezbędne jest prowadzenie edukacji żywieniowej wśród młodzieży w celu kształtowania prawidłowych zachowań żywieniowych i korygowania błędów

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2015

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

doi:10.15611/nit.2015.2.03 ; oai:dbc.wroc.pl:30659

Język:

pol

Powiązania:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2015, Nr 2 (17)

Prawa:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Prawa dostępu:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

Licencja:

CC BY-NC-ND 3.0 PL

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji