Obiekt

Tytuł: Ocena obciążenia współczynników współzależności dla tablic kontyngencji

Tytuł odmienny:

Estimation of the bias of correlation coefficients for contingency tables

Autor:

Domański, Czesław ; Stepień, Lechosław

Opis:

Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2006; nr 1142, s. 9-16

Abstrakt:

In the article the bias of six chosen correlation measures for 2x2 contingency tables is assessed with the use of the Taylor expansion. To illustrate obtained results, the estimated bias of the Q Yule measure was presented in relation to the sample size and to the distribution of the probabilities of variables investigated. The results of calculations indicate that the bias of the estimator of the g-Yule measure is very small for symmetric distributions whereas for asymmetric ones it is large. Values of the bias decrease together with the increase of the sample size.

Wydawca:

Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2006

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

oai:dbc.wroc.pl:139419

Język:

pol

Powiązania:

Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu; 2006; nr 1142 ; Statystyka w badaniach społecznych

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Źródło finansowania:

Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Nauki w ramach Programu Społeczna odpowiedzialność nauki II. Tytuł projektu: Nauka dla Społeczeństwa: Prace Naukowe AEW w otwartym dostępie (2005-2008)

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

17 sie 2025

Data dodania obiektu:

17 sie 2025

Liczba wyświetleń treści obiektu:

13

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://www.dbc.wroc.pl/publication/178187

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji