Muss, Kornelia ; Lesiów, Tomasz
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2018, Nr 2 (29), s. 33-55
W celu ochrony żywności i/lub zagwarantowania jej bezpieczeństwa na rynku Unii Europejskiej utworzono System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF). System ten służy do wymiany informacji związanych z zagrożeniami wykrytymi w żywności, paszach i/lub w materiałach przeznaczonych do kontaktu z produktami żywnościowymi. Każde państwo członkowskie w ramach tego systemu posiada krajowe punkty kontaktowe, odpowiedzialne za wymianę informacji z Komisją Europejską. Dzięki przesyłanym powiadomieniom członkowie systemów mogą na bieżąco kontrolować, w jakim produkcie wykryto zagrożenie i jakie działania należy podjąć, aby wyeliminować potencjalne ryzyko. W niniejszym opracowaniu zaprezentowano problematykę bezpieczeństwa konsumentów w odniesieniu do produktów żywnościowych oferowanych na jednolitym rynku Unii Europejskiej
Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
doi:10.15611/nit.2018.2.03 ; oai:dbc.wroc.pl:72789
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2018, Nr 2 (29)
Dla wszystkich zgodnie z licencją
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Sep 30, 2019
Sep 17, 2019
11
https://www.dbc.wroc.pl/publication/140888
Nowicki, Paweł Sikora, Tadeusz
Sitarz, Sławomir Janczar-Smuga, Małgorzata
Lesiów, Tomasz Orzechowska-Przybyła, Kamila Niewelt, Alina
Kroplewska, Magdalena Paluszak, Zbigniew Breza-Boruta, Barbara Marosz, Agata
Nowak, Mirosława Marzena
Nowak, Mirosława Marzena