Filters
  • Collections
  • Group objects
  • File type
  • Date

Search for: [Abstrakt = "Wiedza o trendach w żywieniu jest aspektem ważnym w kontekście zdrowia oraz jakości życia zarówno dla konsumentów, jak i przedsiębiorstw, ponieważ muszą one odpowiadać na wyzwania konsumentów, wyprzedzać je, by zdobyć nowych klientów, a co za tym idzie – zwiększać zyski Celem artykułu jest scharakteryzowanie wybranych aktualnych trendów żywieniowych i dietetycznych Wyróżnia się następujące przesłanki podążania za trendami żywieniowymi\: zdrowotne, kulturowe, religijne, etyczne, ekologiczne, psychologiczne, finansowe i związane z globalizacją Wskazano na istotę, korzyści i ograniczenia stosowania diet wegetariańskiej, wegańskiej i fleksitariańskiej, eliminacyjnej \(diet bezglutenowej i bez laktozy\), o niskim indeksie glikemicznym, diety w insulinooporności, diety wpływającej na zdrowie psychiczne \(żywności komfortowej, oddziałującej pozytywnie na nastrój i emocje i uważne jedzenie\), a także diet, które wiążą się z elimanacją marnotrawstwa jedzenia \(zero odpadów, mniej odpadów, ekologiczna konsumpcja\) Stosowanie każdej z nich i ich odpowiednie zbilansowanie powinno być poparte zaleceniami dietetyka i lekarza"]

Number of results: 1

Items per page:

This page uses 'cookies'. More information