Filters
  • Collections
  • Group objects
  • File type
  • Content format
  • Date

Search for: [Abstrakt = "W przypadku osób uprawiających sport na profesjonalnym poziomie znaczenie prawidłowego stanu odżywiania rośnie – często jest ono głównym determinantem osiąganych wyników, decydując o zwycięstwie lub porażce sportowca. Niesie to ze sobą konieczność racjonalnego odżywiania, warunkującego pokrycie zwiększonego zapotrzebowania związanego z ukierunkowaną aktywnością fizyczną, m.in. na energię, węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne oraz wodę. Należy podkreślić, że w wielu dyscyplinach sportowych masa ciała znacznie wpływa na zdolności wysiłkowe i osiągane wyniki sportowe. Oceniono kilkoma wyróżnikami antropometrycznymi stan odżywienia 20 mężczyzn uprawiających wioślarstwo w akademickich sekcjach sportowych Wrocławia. Prawie połowa badanych osób posiadała prawidłowy stan odżywienia oraz zawartość tkanki tłuszczowej. Typ atletyczny budowy ciała wykazano u 65% badanych wioślarzy"]

Number of results: 1

Items per page:

This page uses 'cookies'. More information