Filters
  • Collections
  • Group objects
  • File type
  • Date

Search for: [Abstrakt = "Przedmiotem badań było mięso świń z tuczu w systemie jakości produkcji. Na przekroju schabu metodą komputerowej analizy obrazu oznaczano zawartość tłuszczu wewnątrzmięśniowego \(śródwłóknowego\) oraz widoczną tkankę łączną. Nie stwierdzono statystycznie istotnego wpływu systemu tuczu świń na udział w mięsie tłuszczu wewnątrzmięśniowego \(p = 0,1206\) ani wpływu na ilościowy udział tkanki tłuszczowej przy porównaniu z jej udziałem w mięsie świń pochodzącym z tuczu standardowego. Nie stwierdzono również statystycznie istotnych różnic w odniesieniu do mięsa świń zarówno rasy polskiej białej zwisłouchej \(p = 0,5710\), jak i rasy polskiej białej zwisłouchej x duroc \(p = 0,2611\). Stwierdzono jednak statystycznie istotny wpływ systemu na ilość tkanki łącznej na powierzchni przekroju schabu \(p < 0,05\), która jednakże nie ulegała zmianie podczas obróbki cieplnej"]

Number of results: 1

Items per page:

This page uses 'cookies'. More information