Filters
  • Collections
  • Group objects
  • File type
  • Date

Search for: [Abstrakt = "Oliwa z oliwek ekstra z pierwszego tłoczenia charakteryzuje się najwyższą ceną spośród kategorii oliw z oliwek, jest również droższa od większości olejów z nasion i orzechów. Fałszowanie oliwy przyczynia się do strat oraz spadku zaufania do uczciwych producentów. Najczęściej do fałszowania oliwy z oliwek ekstra z pierwszego tłoczenia wykorzystuje się oliwę rafinowaną, oliwę z wytłoków oliwek oraz tańsze oleje z nasion i orzechów. W celu klasyfikacji i sprawdzania autentyczności oliwy z oliwek stosuje się analizę sensoryczną oraz liczne metody instrumentalne. Do najczęściej stosowanych technik zalicza się\: chromatografię gazową i cieczową, spektrofotometrię UV\-VIS oraz spektroskopię w podczerwieni. W pracy przedstawiono przegląd wybranych metod instrumentalnych wykorzystywanych do wykrywania zafałszowań oliwy z oliwek."]

Number of results: 1

Items per page:

This page uses 'cookies'. More information