Filters
  • Collections
  • Group objects
  • File type
  • Date

Search for: [Abstrakt = "Nasiona chia pozyskiwane z szałwii hiszpańskiej \(Salvia hispanica L.\) mogą być ważnym dodatkiem w diecie turysty. To jedne z najbogatszych surowców roślinnych w kwas α\-linolenowy \(ALA, 18\:3\), który stanowi 60% NNKT. Są również cennym źródłem błonnika pokarmowego, polifenoli, witamin i składników mineralnych. Z uwagi na zawartość związków bioaktywnych i właściwości przeciwutleniające wykazują szerokie spektrum działania prozdrowotnego, w tym\: kardioprotekcyjne, przeciwmiażdżycowe, hipotensyjne i przeciwzapalne. Dzięki swoim właściwościom zagęszczającym, żelującym i modyfikującym walory smakowo\-zapachowe są wykorzystywane w branży spożywczej do szerokiej gamy produktów, takich jak\: batoniki zbożowe, makarony, ciasta, koktajle mleczno\-owocowe, puddingi i pieczywo. Coraz częściej stają się one składnikami suplementów diety. Uwzględniając wysoką aktywność prozdrowotną nasion chia oraz ich właściwości technologiczne, za słuszne uważa się, aby gościły one w diecie turysty. Stąd założeniem pracy było przedstawienie aktualnej wiedzy o nasionach chia ze wskazaniem ich korzystnego wpływu na zdrowie i oferty rynkowej produktów, w jakich mają zastosowanie."]

Number of results: 1

Items per page:

Przybylska, Sylwia Przybylski, Piotr Lesiów, Tomasz. Redaktor

2023
rozdział

This page uses 'cookies'. More information