Filters
  • Collections
  • Group objects
  • File type
  • Date

Search for: [Abstrakt = "Celem pracy była analiza składu recepturowego przemysłowo wytwarzanych dań obiadowych ready\-to\-eat, poddanych pasteryzacji, dokonana na podstawie informacji zawartych na etykietach opakowań jednostkowych. Wykazano, że największy udział procentowy wśród dań obiadowych ready\-to\-eat dostępnych na rynku w badanym okresie stanowiły pulpety i klopsiki w sosie. Niektóre potrawy, przygotowywane głównie na bazie rozdrobnionego mięsa, zawierały w całości lub w określonym procencie, zamiennie, mięso oddzielane mechanicznie \(MOM\), co znacznie przyczyniało się do obniżenia ich ceny. Do 40,8% dań obiadowych ready\-to\-eat stosowano nie więcej niż trzy dozwolone substancje dodatkowe, przy czym do potraw ,,wzorowanych na regionalnych” średnio ponad sześć, a tylko 14,4% charakteryzowało się tzw. czystą etykietą. W celu świadomego wyboru dań obiadowych ready\- to\-eat o pożądanych walorach sensorycznych i odżywczych zasugerowano czytanie składu recepturowego zawartego na etykietach opakowań"]

Number of results: 1

Items per page:

This page uses 'cookies'. More information