Filters
  • Collections
  • Group objects
  • File type
  • Date

Search for: [Abstrakt = "Żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących prawidłowy wzrost i rozwój dzieci. W żywieniu przedszkolnym powinno być realizowane 75% całodziennejracji pokarmowej. Celem pracy była ocena wartości energetycznej i odżywczej posiłków serwowanych w stołówce przedszkolnej w oparciu o teoretyczną analizę jadłospisów z zastosowaniem programu komputerowego Dieta 4D. Obliczono wartość energetyczną, zawartość\: białka, tłuszczu, węglowodanów\; witamin A i C oraz składników mineralnych\: Ca i Fe dla 40 całodziennych jadłospisów przedszkolnych z czterech pór roku\: wiosny, lata, jesieni i zimy.W badanych racjach pokarmowych uwidoczniły się nieprawidłowości związane ze zbyt dużym spożyciem energii, tłuszczów oraz węglowodanów w stosunku do normy. Poniżej normyw analizowanych jadłospisach przedszkolnych była zawartość wapnia i witaminy C. Powyżej normy w badanych racjach pokarmowych kształtowała się zawartość witaminy A. Sugeruje to konieczność edukacji pracowników przedszkola w zakresie prawidłowego żywienia dzieci"]

Number of results: 1

Items per page:

This page uses 'cookies'. More information