Object structure
Title:

Znaczenie przypraw w żywieniu człowieka

Group publication title:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies

Title in english:

The importance of spices in human nutrition

Creator:

Orkusz, Agnieszka ; Bogacz-Radomska, Ludmiła

Subject and Keywords:

przyprawy ; dieta lecznicza ; żywienie człowieka ; spices ; therapeutic diet ; human nutrition

Description:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2017, Nr 4 (27), s. 55-65

Abstrakt:

Przyprawy nadają potrawom swoisty zapach, smak i barwę. Ponadto są stosowane w leczeniu wielu chorób i schorzeń m.in.: infekcji bakteryjnych, kaszlu, chorób wątroby, ponieważ wykazują działanie przeciwwirusowe, bakteriobójcze, bakteriostatyczne, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne oraz antynowotworowe. Celem pracy była charakterystyka wybranych przypraw, w ramach której przedstawiono ich zastosowanie oraz zalecenia związane z ich stosowaniem w dietach leczniczych

Publisher:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2017

Resource Type:

artykuł

Format:

application/pdf

Resource Identifier:

doi:10.15611/nit.2017.4.04

Language:

pol

Relation:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2017, Nr 4 (27)

Rights:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Access Rights:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

License:

CC BY-NC-ND 3.0 PL

Location:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

×

Citation

Citation style: