Object structure

Title:

Jakość posiłków serwowanych przez lokale gastronomiczne kierujące ofertę do zmotoryzowanych podróżnych – badania konsumenckie

Group publication title:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies

Title in english:

Quality of meals served by roadside dining facilities for drivers – consumer survey

Creator:

M.Dziadkowiec, Joanna

Subject and Keywords:

usługi gastronomiczne ; turyści zmotoryzowani ; jakość posiłków ; jakość usług gastronomicznych ; roadside dining facilities ; car travellers ; food quality ; foodservice quality

Description:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies; 2017; Nr 2 (25); s. 35-45

Abstrakt:

Usługi gastronomiczne kierowane do zmotoryzowanych podróżnych (roadside dining facilities) to jeden z najrzadziej badanych segmentów polskiego rynku gastronomicznego. W przeciwieństwie do krajów o rozwiniętej sieci drogowej, gdzie obsługę gastronomiczną ruchu drogowego cechuje wysoki stopień standaryzacji, w Polsce obsługę zmotoryzowanym podróżnym zapewniają z reguły niewielkie lokale oferujące posiłki o zróżnicowanej i niejednolitej jakości. Celem opracowania było zbadanie, w jaki sposób konsumenci postrzegają jakość posiłków serwowanych przez lokale należące do tego segmentu. W badaniu wzięło udział 1455 respondentów, którzy skorzystali z usług gastronomicznych, podróżując drogą łączącą Kraków i Zakopane (tzw. Zakopianką). Uzyskane wyniki wskazują, że zmotoryzowani turyści najczęściej odwiedzają restauracje, lokale typu fast food oraz bistra na stacjach paliw. Jakość posiłków serwowanych przez restauracje została oceniona najwyżej w odniesieniu do wszystkich trzech determinant jakości żywności, tj. jakości zdrowotnej, walorów sensorycznych oraz dyspozycyjności. Jakość zdrowotna i dyspozycyjność została oceniona wyżej w przypadku usług gastronomicznych stacji paliw niż w przypadku lokali fast food

Publisher:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2017

Resource Type:

artykuł

Format:

application/pdf

Resource Identifier:

doi:10.15611/nit.2017.2.03

Language:

pol

Relation:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2017, Nr 2 (25)

Access Rights:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

License:

CC BY-NC-ND 3.0 PL

Location:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu