Object structure

Title:

Znaczenie gorzkich aktywnych biologicznie związków żywności w prewencji chorób

Group publication title:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies

Title in english:

The importance of bitter bioactive food components in the prevention of disease

Creator:

Bodakowska-Boczniewicz, Joanna ; Garncarek, Zbigniew

Subject and Keywords:

gorzki smak ; związki fenolowe ; limonoidy ; glukozynolany ; usuwanie goryczy ; bitter taste ; phenolic compounds ; limonoids ; glucosinolates ; bitterness removing

Description:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies; 2016; Nr 4 (23); s. 9-25

Abstrakt:

Żywność pochodzenia roślinnego jest bogatym źródłem związków o właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych oraz antyalergicznych. Większość z tych aktywnych biologicznie związków ma gorzki, cierpki, nieprzyjemny dla konsumenta smak, który jest głównym czynnikiem decydującym o wyborze produktu. W pracy dokonano przeglądu literaturowego trzech grup związków o gorzkim smaku: polifenoli, terpenów i glukozynolanów, pod kątem ich występowania oraz właściwości prozdrowotnych. Omówiono ich właściwości przeciwzapalne i antyalergiczne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz ich rolę w prewencji chorób nowotworowych i układu krążenia

Publisher:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2016

Resource Type:

artykuł

Format:

application/pdf

Resource Identifier:

doi:10.15611/nit.2016.4.01

Language:

pol

Relation:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2016, Nr 4 (23)

Access Rights:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

License:

CC BY-NC-ND 3.0 PL

Location:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu