Object structure
Title:

Produkcja naringinazy przez Aspergillus niger – optymalizacja składu podłoża

Group publication title:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Title in english:

Production of naringinase by Aspergillus niger – culture medium optimization

Creator:

Bodakowska-Boczniewicz, Joanna ; Garncarek, Zbigniew

Subject and Keywords:

naringinaza ; Aspergillus niger ; optymalizacja ; biosynteza enzymów ; naringinase ; culture medium optimalization ; production of enzymes

Description:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 461, s. 19-29

Abstrakt:

Celem przeprowadzonych badań był wybór szczepu Aspergillus niger o dużej zdolności do syntezy naringinazy oraz optymalizacja składu podłoża hodowlanego. Spośród przebadanych szczepów A. niger największą zdolność do biosyntezy naringinazy wykazywał szczep KMS, który hodowano na podłożu płynnym z dodatkiem naringiny jako czynnika indukującego. Optymalizowano, metodą czynnikowo-gradientową Boxa i Wilsona, stężenie pięciu składników podłoża: azotanu sodu, ekstraktu drożdżowego, diwodorofosforanu potasu, glukozy oraz naringiny. Przeprowadzone badania pozwoliły na ustalanie optymalnych stężeń następujących czynników: 0,78 g × 100 ml-1 NaNO3; 2 g × 100 ml-1 ekstraktu drożdżowego; 0,157 g × 100 ml-1 KH2PO4; 0,22 g × 100 ml-1 glukozy oraz 120 mg × 100 ml-1 naringiny

Publisher:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2016

Resource Type:

artykuł

Format:

application/pdf

Resource Identifier:

doi:10.15611/pn.2016.461.02

Language:

pol

Relation:

Wybrane zagadnienia z bioekonomii ; Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 461

Rights:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Access Rights:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

License:

CC BY-NC-ND 3.0 PL

Location:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

×

Citation

Citation style: