Struktura obiektu
Tytuł:

Oddziaływanie przemysłu spożywczego na środowisko w województwie lubelskim

Tytuł publikacji grupowej:

Biblioteka Regionalisty

Tytuł odmienny:

Impact of food industry on the environment in Lubelskie Voivodeship

Autor:

Kasztelan, Armand

Temat i słowa kluczowe:

przemysł spożywczy ; zanieczyszczenie środowiska ; ochrona środowiska ; nakłady na ochronę środowiska ; food industry ; environmental pollution ; environmental protection ; environmental protection expenditures

Opis:

Biblioteka Regionalisty, 2011, Nr 11, s. 93-103

Abstrakt:

Przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego, charakteryzujące się znacznym rozproszeniem i rozdrobnieniem prowadzonej działalności, w regionie lubelskim mają istotny wpływ na poziom emitowanych zanieczyszczeń. W artykule przedstawiono skalę oddziaływania przemysłu spożywczego na środowisko naturalne Lubelszczyzny. Przeprowadzono analizę porównawczą danych statystycznych z lat 2004 i 2008, dotyczących głównych form antropopresji, tj.: wykorzystania wody, emisji zanieczyszczeń powietrza, emisji ścieków i ilości wytwarzanych odpadów. Ponadto przeanalizowano poziom i strukturę nakładów inwestycyjnych poniesionych przez przemysł spożywczy na przedsięwzięcia prośrodowiskowe

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2011

Typ zasobu:

artykuł

Format:

application/pdf

Język:

pol

Powiązania:

Biblioteka Regionalisty, 2011, Nr 11

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

×

Cytowanie

Styl cytowania: