Struktura obiektu
Tytuł:

Jakość handlowa wybranych grup towarowych artykułów rolno-spożywczych w Polsce

Tytuł publikacji grupowej:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies

Tytuł odmienny:

Commercial quality of selected agricultural and food product groups in Poland

Autor:

Piwowar, Arkadiusz

Temat i słowa kluczowe:

jakość handlowa ; żywność ; IJHARS ; commercial quality ; food ; Agricultural and Food Quality Inspection (AFQI)

Opis:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2014, Nr 2 (13), s. 88-97

Abstrakt:

W niniejszym artykule przedstawiono wybrane zagadnienia dotyczące jakości handlowej wybranych grup artykułów rolno-spożywczych w Polsce w latach 2010-2012. Jak wynika z analiz, w badanym okresie wzrosła liczba próbek o niewłaściwej jakości handlowej, m.in. w grupie towarowej: „pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka”, „wyroby cukiernicze”, „pieczywo”, „drób i jego przetwory” oraz „mięso i jego przetwory”. Porównanie wyników kontroli wykazało poprawę jakości handlowej napojów spirytusowych oraz piwa i surowców browarniczych. W artykule przedstawiono przykłady uchybień w przestrzeganiu przepisów dotyczących jakości handlowej wybranych grup artykułów rolno-spożywczych

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2014

Typ zasobu:

artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

doi:10.15611/nit.2014.2.08

Język:

pol

Powiązania:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2014, Nr 2 (13)

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

×

Cytowanie

Styl cytowania: