Struktura obiektu
Tytuł:

Drobiarstwo mięsne w Polsce i jego powiązania z rynkiem Unii Europejskiej. Ekonomia = Economics, 2011, Nr 4 (16), s. 398-411

Tytuł publikacji grupowej:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Tytuł odmienny:

Poultry meat production in Poland and its relation with the European Union market

Autor:

Kapusta, Franciszek

Temat i słowa kluczowe:

drobiarstwo ; produkty ; właściwości odżywcze ; samowystarczalność ; powiązania ; poultry meat producing ; products ; nutritional characteristics ; self-sufficiency ; relations

Opis:

Drobiarstwo tworzy logistyczny łańcuch dostaw produktów wytwarzanych z surowców pozyskiwanych z drobiu rozumiany jako sieć powiązań współzależnych organizacji, kierujących, kontrolujących i usprawniających przepływy rzeczowe oraz informacyjne. Ma dwa segmenty: mięsny i jajczarski. W opracowaniu poddano analizie funkcjonowanie segmentu mięsnego. Drobiarstwo mięsne systematycznie się rozwija we wszystkich swych ogniwach, a największy postęp dokonuje się w zakresie bazy surowcowej. Dzięki właściwościom odżywczym mięsa drobiowego wzrasta jego spożycie, a Polska staje się coraz większym eksporterem produktów drobiarstwa w Unii Europejskiej. Około 2/3 eksportu kierowane jest do krajów Unii. Wzrasta samowystarczalność Polski w produktach drobiarstwa. (abstrakt oryginalny)

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2011

Typ zasobu:

artykuł

Format:

application/pdf

Język:

pol

Powiązania:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 211 ; Ekonomia = Economics, 2011, Nr 4 (16)

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

×

Cytowanie

Styl cytowania: