Struktura obiektu
Tytuł:

Determinants of Development of Competitiveness in Agricultural Companies

Tytuł publikacji grupowej:

Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu

Tytuł odmienny:

Uwarunkowania rozwoju konkurencyjności w przedsiębiorstwach agrobiznesu

Autor:

Wielewska, Izabela ; Sikorska, Daria

Opis:

Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2006; nr 1118, t. 2, s. 476-480

Abstrakt:

Artykuł dotyczy problematyki uwarunkowań rozwoju konkurencyjności w firmach agrobiznesowych. O pozycji konkurencyjnej przedsiębiorstwa świadczy jego udział w rynku docelowym i osiągnięta sytuacja finansowa. Istotny jest również eksport wyrobów, który stał się możliwy po wprowadzeniu liberalizacji handlu. Dana firma ma lepszą niż przeciwnicy pozycję konkurencyjną wówczas, gdy ma jednocześnie wyższy od nich udział w obsługiwanym rynku, jej produkty są częściej nabywane przez konsumentów, a także gdy uzyskuje korzystniejsze efekty finansowe niż konkurencja.O pozycji konkurencyjnej przedsiębiorstwa decyduje głównie zaspokajanie potrzeb klientów. To właśnie ich wymogi powodują przeprowadzanie w firmach wielu zmian, które w efekcie mają wpłynąć na wzrost ich konkurencyjności.

Wydawca:

Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2006

Typ zasobu:

artykuł

Język:

eng

Powiązania:

Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu; 2006; nr 1118. T. 2 ; Agrobiznes 2006. Konkurencja w agrobiznesie - jej uwarunkowania i następstwa. T. 2

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Źródło finansowania:

Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Nauki w ramach Programu Społeczna odpowiedzialność nauki II. Tytuł projektu: Nauka dla Społeczeństwa: Prace Naukowe AEW w otwartym dostępie (2005-2008)

×

Cytowanie

Styl cytowania: