Struktura obiektu
Tytuł:

Ekonomiczne uwarunkowania marnowania jedzenia w gospodarstwach domowych

Tytuł publikacji grupowej:

Debiuty Studenckie

Tytuł odmienny:

Economic Determinants of Food Waste in Households

Autor:

Kołodziej, Marta

Współtwórca:

Stanimir, Agnieszka. Redakcja

Temat i słowa kluczowe:

marnowanie żywności ; środowisko ; analiza korespondencji ; hierarchical clustering ; food waste ; environment ; correspondence analysis

Opis:

Współczesne problemy społeczno-ekonomiczne w ujęciu analitycznym / pod red. Agnieszki Stanimir. - Wrocław, 2023, s. 36-48

Abstrakt:

W pracy podjęto temat marnowania żywności w gospodarstwach domowych, który stanowi jeden z największych problemów w XXI wieku. Celem teoretycznym badania jest wyjaśnienie ogromnej skali tego zjawiska poprzez przedstawienie definicji i przyczyn wyrzucania jedzenia. Celem aplikacyjnym pracy jest analiza poziomu odpadów żywnościowych polskich gospodarstw domowych podczas świąt Bożego Narodzenia. Badanie przeprowadzono w 2021 roku. Trwało ono dziesięć dni. Analiza otrzymanych wyników wykazała, że podczas przerwy świątecznej gospodarstwa domowe marnują więcej żywności niż w pozostałej części roku.

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2023

Typ zasobu:

rozdział

Identyfikator zasobu:

doi:10.15611/2023.89.3.03

Język:

pol

Powiązania:

Współczesne problemy społeczno-ekonomiczne w ujęciu analitycznym ; Debiuty Studenckie 2023

Prawa:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Prawa dostępu:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

Licencja:

CC BY-SA 4.0

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

×

Cytowanie

Styl cytowania: