Struktura obiektu
Tytuł:

Związek przedsiębiorstw artykułów spożywczych i napojów z rynkiem

Tytuł publikacji grupowej:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Tytuł odmienny:

Food and Beverage Companies on the Market

Autor:

Zwolak, jan

Temat i słowa kluczowe:

kapitał własny ; amortyzacja ; zatrudnienie ; związki funkcyjne ; produktywność

Opis:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 64, s. 197-206

Abstrakt:

Badanie związków wartości przychodu ze sprzedaży z wartością kapitału własnego, wartością amortyzacji i zatrudnienia wykazało, że efektywność ogólna (wyraz wolny) wartości amortyzacji i zatrudnienia była wyższa o 28% od kapitału własnego i zatrudnienia. Również elastyczność przychodu ze sprzedaży była większa względem wartości amortyzacji niż wartości kapitału własnego w badanych przedsiębiorstwach artykułów spożywczych i napojów w 2006 r. Stosunkowo słabe ich wyposażenie techniczne i wyniki badań uzasadniają konieczność wyposażenia w środki trwałe i innowacyjne technologie w celu wzrostu synergii produktywności kapitału własnego, obcego i dotychczasowego majątku przedsiębiorstw przetwórczych.

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2009

Typ zasobu:

artykuł

Język:

pol

Powiązania:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 64 ; Ekonomia, vol. 1 ; Stosunki międzynarodowe

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Źródło finansowania:

Dofinansowano z programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" Ministra Edukacji i Nauki (SONB/SP/546390/2022). Tytuł projektu: Upowszechnienie zawartości czasopisma Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

×

Cytowanie

Styl cytowania: