Struktura obiektu
Tytuł:

Produkcja roślin oleistych i ich przetwórstwo w Polsce

Tytuł publikacji grupowej:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Tytuł odmienny:

Production of Oil Plants and their Processing in Poland

Autor:

Kapusta, Franciszek

Temat i słowa kluczowe:

baza surowcowa ; estry ; nasiona ; rośliny oleiste ; rzepak ; żywienie ; sourcing base ; esters ; seed ; oil plants ; rape ; nourishing

Opis:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204, s. 114-130

Abstrakt:

Tłuszcze odgrywają ważną rolę w żywieniu człowieka oraz w energetyce. Pozyskujemy je z produktów zwierzęcych i roślinnych. Współcześnie podstawowym źródłem tłuszczów są rośliny oleiste. Na świecie aż 73% tłuszczów roślinnych uzyskuje się z jednorocznych roślin oleistych. Chociaż w Polsce uprawia się kilka rodzajów roślin oleistych, ponad 97% nasion dostarcza rzepak. Producenci rolni uprawiający rośliny oleiste tworzą bazę surowcową dla przemysłu olejarskiego, który z roku na rok zwiększa masę przerabianych nasion oraz wytwarza coraz więcej lepszej jakości produktów. Dynamicznie wzrasta wytwarzanie biokomponentów – estrów do celów pędnych.

Wydawca:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2011

Typ zasobu:

artykuł

Język:

pol

Powiązania:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204 ; Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2011, Nr 3 (4)

Prawa:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Prawa dostępu:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Źródło finansowania:

Dofinansowano z programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" Ministra Edukacji i Nauki (SONB/SP/546390/2022). Tytuł projektu: Upowszechnienie zawartości czasopisma Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

×

Cytowanie

Styl cytowania: