Struktura obiektu
Tytuł:

Znakowanie produktów żywnościowych a ich bezpieczeństwo dla konsumentów

Tytuł publikacji grupowej:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Tytuł odmienny:

Marking of Food and Consumer Safety

Autor:

Górska, Katarzyna ; Janczar-Smuga, Małgorzata

Temat i słowa kluczowe:

bezpieczeństwo żywności ; etykiety ; znakowanie żywności ; food safety ; labels ; food marking

Opis:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204, s. 47-56

Abstrakt:

W pracy omówiono zasady znakowania produktów żywnościowych, których producenci środków spożywczych powinni przestrzegać w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Zaprezentowano zakres krajowych uregulowań prawnych, dotyczących obowiązkowego znakowania wprowadzonej do obrotu żywności. Podstawowym źródłem wiarygodnej i rzetelnej informacji o produkcie żywnościowym powinna być dołączona do niego etykieta, która przekazuje właściwy, rzetelny opis produktu. Scharakteryzowano etykietę środka spożywczego, zwracając szczególną uwagę na te elementy, które mają bezpośrednie znaczenie dla ochrony zdrowia konsumenta.

Wydawca:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2011

Typ zasobu:

artykuł

Język:

pol

Powiązania:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204 ; Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2011, Nr 3 (4)

Prawa:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Prawa dostępu:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Źródło finansowania:

Dofinansowano z programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" Ministra Edukacji i Nauki (SONB/SP/546390/2022). Tytuł projektu: Upowszechnienie zawartości czasopisma Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

×

Cytowanie

Styl cytowania: