Object structure

Title:

Analiza opinii konsumentów na temat bezpieczeństwa opakowań do żywności. Badania wstępne

Group publication title:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies

Title in english:

Analysis of consumers opinions on the safety of food packaging. Preliminary research

Creator:

Żbikowska, Anna ; Mendryk, Agata ; Onacik-Gür, Sylwia ; Marciniak-Łukasiak, Katarzyna ; Szymańska, Iwona

Subject and Keywords:

badania ankietowe ; bezpieczeństwo opakowań ; bezpieczeństwo żywności ; survey research ; safety of packaging ; food safety

Description:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2019, Nr 1 (32), s. 58-69

Abstrakt:

Opakowanie do żywności ma istotny wpływ na bezpieczeństwo zapakowanego środka spożywczego i konsumenta. Celem pracy była analiza opinii konsumentów na temat bezpieczeństwa opakowań do żywności. W ankiecie wzięło udział 204 respondentów. Większość z nich nie była przekonana o całkowitym bezpieczeństwie opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością. W ich opinii najlepszym materiałem opakowaniowym było szkło, jednakże rodzaj opakowania rzadko wpływał na wybór produktu spożywczego. Można przypuszczać, że wygoda użytkowania, funkcjonalność i atrakcyjność opakowania wciąż mają dla konsumentów większe znaczenie niż bezpieczeństwo i ekologia. Wszyscy respondenci dostrzegali ważną rolę opakowania w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności. Ponad połowa badanych wskazała stosowanie substancji niedozwolonych do kontaktu z żywnością w procesie produkcji materiałów opakowaniowych jako zagrożenie występujące najczęściej. Może to świadczyć o braku wiedzy respondentów o obowiązujących w Polsce i UE rozwiązaniach zapewniających konsumentom bezpieczeństwo

Publisher:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2019

Resource Type:

artykuł

Resource Identifier:

doi:10.15611/nit.2019.1.04

Language:

pol

Relation:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2019, Nr 1 (32)

Access Rights:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

License:

CC BY-SA 4.0

Location:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu