Object structure
Title:

Częstotliwość i preferencje spożycia przez mieszkańców województwa dolnośląskiego w wieku 19-50 lat mrożonych deserów jako funkcjonalnej żywności probiotycznej

Group publication title:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies

Title in english:

Frequency and preferences of the consumption by the inhabitants of Lower Silesia aged 19-50 of frozen desserts as functional probiotics

Creator:

Goluch, Zuzanna ; Mielcarek, Kamila

Subject and Keywords:

lody spożywcze ; sorbety lodowe ; lody probiotyczne ; probiotyki ; preferencje smakowe ; ice-cream ; sorbets ; probiotic ice cream ; probiotics ; taste preferences

Description:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2019, Nr 1 (32), s. 9-23

Abstrakt:

Celem artykułu była ocena częstotliwości i preferencji spożycia mrożonych deserów (lodów i sorbetów) przez osoby dorosłe oraz ocena ich wiedzy na temat tych produktów probiotycznych. Badaniem objęto 52 osoby (w wieku 19-50 lat) pośrednią metodą ankietową CAWI (Computer-Assisted Web Interview). Stwierdzono, że respondenci preferują naturalną żywność probiotyczną, mają podstawową wiedzę dotyczącą probiotyków, lubią spożywać lody, co czynią najczęściej kilka razy w tygodniu w porze letniej, preferują smaki lodów czekoladowy i śmietankowy oraz malinowy sorbetów. Respondenci nie słyszeli o lodach probiotycznych, ale chętnie by je spróbowali i włączyli do diety. Zasadne jest promowanie wśród społeczeństwa lodów probiotycznych o cennych walorach prozdrowotnych mające na celu uzupełnienia i urozmaicenia diety

Publisher:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2019

Resource Type:

artykuł

Resource Identifier:

doi:10.15611/nit.2019.1.01

Language:

pol

Relation:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2019, Nr 1 (32)

Rights:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Access Rights:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

License:

CC BY-SA 4.0

Location:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

×

Citation

Citation style: