Object structure

Title:

Wpływ wysiłku fizycznego na percepcję pomarańczowego i cytrynowego smaku napojów izotonicznych

Group publication title:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Title in english:

Influence of physical activity on orange and lemon flavors perception of isotonic drinks

Creator:

Pachołek, Bogdan ; Buca, Jędrzej ; Sady, Sylwia

Subject and Keywords:

napój izotoniczny ; percepcja smaku ; test Wingate ; wskaźnik rozcieńczeń N ; isotonic drinks ; taste perception ; Wingate test ; N dilution factor

Description:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 542, s. 132-141

Abstrakt:

Rynek napojów izotonicznych jest jednym z najszybciej rozwijających się obszarów dotyczących produktów o charakterze funkcjonalnym. Napoje izotoniczne należą do grupy napojów funkcjonalnych, które zgodnie z uregulowaniami prawnymi muszą spełnić określone cechy dotyczące osmolalności, zawartości węglowodanów, wartości energetycznej i zawartości sodu. Głównymi funkcjami napojów izotonicznych są nawodnienie organizmu i utrzymanie prawidłowej zawartości składników mineralnych w ustroju człowieka, zwłaszcza po wzmożonej aktywności fizycznej. Smak w przypadku napojów izotonicznych, ze względu na ich specyficzny charakter oraz dawkowanie, musi satysfakcjonować konsumenta, zarówno przed, jak i po wysiłku fizycznym. Celem pracy była ocena wpływu wysiłku fizycznego na percepcję smaku pomarańczowego i cytrynowego napojów izotonicznych przez młodych mężczyzn. Zakres badań obejmował przeprowadzenie testu sensorycznego opartego na metodzie wskaźnika rozcieńczeń N przed i po próbie wysiłkowej wykonanej zgodnie z testem Wingate. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że wysiłek fizyczny znacząco obniża zdolność rozpoznania zarówno smaku pomarańczowego, jak i cytrynowego napojów izotonicznych

Publisher:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2018

Resource Type:

artykuł

Resource Identifier:

doi:10.15611/pn.2018.542.10

Language:

pol

Relation:

Wybrane zagadnienia z bioekonomii ; Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 542

Access Rights:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

License:

CC BY-NC-ND 3.0 PL

Location:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu