Zastosowanie modeli dojrzałości w zarządzaniu informatyczną infrastrukturą organizacji - Zygała, Ryszard (Maturity Models Application in It Organization Infrastructure Management, 2010)
Koncepcja modeli dojrzałości została rozwinięta przez Software Engineering Institute jako metoda doskonalenia procesów produkcji oprogramowania. Współczesna postać tej metody, pod nazwą CMMI (Capability Maturity Model Integration), stanowi de facto standard, który stał się inspiracją dla rozwoju nowych obszarów zastosowań wspomnianej koncepcji. Głównym celem artykułu jest zaprezentowanie genezy, istoty i podstawowych celów tej koncepcji oraz uwarunkowań, które należy uwzględnić przy wykorzystaniu modeli dojrzałości w doskonaleniu procesów gospodarczych, realizowanych w komórkach informatycznych organizacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 88, s. 269-277
Keywords: modele dojrzałości; doskonalenie procesów IT; CMMI; Cobit

Implementacja standardu ITIL w małych i średnich przedsiębiorstwach branży IT - Sitarska, Monika (Implementation of ITIL Standard in Small and Medium Enterprises in It Sector, 2009)
Artykuł ten poświęcony jest analizie wybranych aspektów wspierania zarządzania usługami IT poprzez zastosowania światowych standardów i dobrych praktyk biznesowych (ITIL − Information Technology Infrastructure Library) oraz systemów BI. Autorka podejmuje także próbę analizy, w jakim stopniu standardy te i oprogramowanie mogą mieć zastosowanie w firmach branży IT sektora MŚP. Sektor MŚP w Polsce rozwija się bardzo szybko w ostatnich latach. Jest to jeden z powodów, dla których inwestycje w IT w tym sektorze są coraz większe. Przedsiębiorstwa MŚP inwestują zarówno w infrastrukturę technologiczną, jak i w oprogramowanie i szeroko rozumiane usługi IT. Dlatego też warto jest poddać analizie, na ile standardy światowe i realizowane w korporacjach mogą mieć zastosowanie w tym sektorze.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 55, s. 341-351
Keywords: usługi IT; standard ITIL; dostarczenie usług (service delivery); wsparcie usług (service support); procesy IT