TY - GEN N1 - Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 634-646 N2 - Celem artykułu była ocena organizacji zaopatrzenia i kosztów logistyki w przedsiębiorstwach przetwórstwa rolno-spożywczego. Badania przeprowadzono w 443 przedsiębiorstwach. Firmy zakupywały surowce głównie bezpośrednio od producentów (60% firm), a jedna współpracowała średnio z 206 dostawcami, z czego 87% stanowili rolnicy indywidualni. Przeciętne koszty logistyki wynosiły 8,1% kosztów ogółem i zależały od takich cech, jak wielkość przedsiębiorstwa czy branża przetwórstwa. W firmach z wyższymi kosztami logistyki częściej wyodrębniano działy logistyki oraz wprowadzano formalne techniki zarządzania zapasami. Plany przedsiębiorstw dotyczyły przede wszystkim inwestycji w rozwój własnej infrastruktury magazynowej i transportowej, tylko 11% zamierzało zwiększyć zakres korzystania z usług logistycznych L1 - http://www.dbc.wroc.pl/Content/73902/Rokicki_Wicki_Organizacja_Zaopatrzenia_i_Koszty_Dzialan_Logistycznych_2011.pdf M3 - artykuł L2 - http://www.dbc.wroc.pl/Content/73902 PY - 2011 C1 - Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright) A1 - Rokicki, Tomasz A1 - Wicki, Ludwik PB - Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu C6 - Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku LA - pol CY - Wrocław T1 - Organizacja zaopatrzenia i koszty działań logistycznych w przedsiębiorstwach agrobiznesu UR - http://www.dbc.wroc.pl/dlibra/publication/edition/73902 T2 - Organization of Procurement and Logistics Activity Costs in Food Processing Companies ER -