TY - GEN N1 - Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 542, s. 106-121 N2 - Celem pracy była charakterystyka najważniejszych związków chemicznych występujących w piwach, odpowiedzialnych za poszczególne doznania organoleptyczne. Ocena sensoryczna odbywa się z użyciem prawie wszystkich zmysłów. Oprócz oczywistych – smaku i węchu, słuch i wzrok również pozwalają na określenie jakości oraz świeżości piwa. Artykuł powstał na podstawie analizy różnych materiałów, tj. publikacji naukowych, czasopism branżowych oraz źródeł internetowych. Praca ma charakter opisowy i stanowi zbiór informacji z różnych dziedzin nauki, takich jak inżynieria procesowa, biotechnologia oraz nauki chemiczne. W opracowaniu zostały zamieszczone podstawowe informacje na temat tego, czym jest piwo, a także krótkie opisy podstawowych surowców produkcyjnych. Ponadto zaprezentowano najistotniejsze pojęcia dotyczące biochemii piwa, z charakterystyką poszczególnych związków chemicznych i wrażeń sensorycznych. Zostały one podzielone na surowce, z których pochodzą, i procesy produkcyjne, podczas których mogły powstać. W ostatniej części opracowania zawarto podsumowanie i wnioski L1 - http://www.dbc.wroc.pl/Content/72911/Michalski_Sasiadek_Owsiany_Charakterystyka_wybranych_zwiazkow_chemicznych.pdf M3 - artykuł L2 - http://www.dbc.wroc.pl/Content/72911 PY - 2018 KW - piwo KW - związki chemiczne w piwie KW - ocena organoleptyczna KW - beer KW - chemical compounds in beer KW - organoleptic evaluation C1 - Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy A1 - Michalski, Jacek A1 - Sąsiadek, Wojciech A1 - Owsiany, Kamil PB - Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu C6 - Dla wszystkich zgodnie z licencją LA - pol CY - Wrocław ID - DOI: 10.15611/pn.2018.542.08 T1 - Charakterystyka wybranych związków chemicznych odpowiedzialnych za cechy organoleptyczne piwa UR - http://www.dbc.wroc.pl/dlibra/publication/edition/72911 T2 - Characteristics of selected chemical compounds responsible for the organoleptic characteristics of beer ER -