TY - GEN N1 - Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2018, Nr 1 (28), s. 32-41 N2 - Celem pracy było omówienie roli opakowań funkcjonalnych oraz prezentacja tego rodzaju opakowań. Skoncentrowano uwagę na kilku rodzajach opakowań funkcjonalnych, takich jak: samopodgrzewające się butelki – iiamo oraz yoomi, samoogrzewające się puszki (hot cans), samochłodzące się puszki (self-cooling cans) oraz wskaźniki temperatury. Omówiono ich zastosowanie, zasadę działania i postępowania z tak zapakowanym produktem. Opakowania samoogrzewające się lub samochłodzące zyskują coraz więcej zwolenników, którzy cenią wygodę i szybkość przygotowania posiłku w warunkach uniemożliwiających podgrzanie lub schłodzenie produktu. Wskaźniki temperatury dostarczają konsumentowi dodatkowych informacji o zalecanej temperaturze spożycia produktu żywnościowego (głównie napojów) lub ostrzegają go przed zbyt wysoką temperaturą, której uboczne skutki mogą zagrażać zdrowiu L1 - http://www.dbc.wroc.pl/Content/63664/Lesiow_Opakowania_Funkcjonalne_w_Zywnosci_2018.pdf M3 - artykuł L2 - http://www.dbc.wroc.pl/Content/63664 PY - 2018 KW - butelki - iiamo i yoomi KW - puszki samoogrzewające się KW - puszki samochłodzące KW - wskaźniki temperatury KW - iiamo and yoomi bottles KW - self-heating cans KW - self-chilling cans KW - temperature indicators C1 - Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy A1 - Lesiów, Tomasz A1 - Foltynowicz, Zenon PB - Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu C6 - Dla wszystkich zgodnie z licencją LA - pol CY - Wrocław ID - DOI: 10.15611/nit.2018.1.03 T1 - Opakowania funkcjonalne w żywności UR - http://www.dbc.wroc.pl/dlibra/publication/edition/63664 T2 - Functional packaging in food ER -