TY - GEN N1 - Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 92, s. 64-76 N2 - Otręby pszenne stanowią produkt odpadowy z przemiału pszenicy i tradycyjnie stosowane są w przemyśle spożywczym. Suplementacja diety człowieka otrębami pszennymi może wzmacniać prewencję zachorowań na wiele odmian raka w związku z obecnością różnych związków funkcjonalnych, jak błonnik pokarmowy, kwas fitynowy, lignany, oligo-sacharydy, antyoksydanty, fitoestrogeny. Oprócz zastosowania spożywczego otręby pszenne mogą stanowić tani i łatwy do wykorzystania surowiec, będący źródłem wielu substancji o wysokiej aktywności biologicznej. Na świecie pojawiają się coraz częściej zakłady rafinacji biomasy i charakterystyka otrębów pszennych czyni je niezwykle użytecznym surowcem do biorafinacji. L1 - http://www.dbc.wroc.pl/Content/120949/Harasym_Otreby_przenne_jako_surowiec.pdf M3 - artykuł L2 - http://www.dbc.wroc.pl/Content/120949 PY - 2010 KW - otręby pszenne KW - biorafinacja KW - suplementacja C1 - Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright) A1 - Harasym, Joanna PB - Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu C6 - Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku LA - pol CY - Wrocław T1 - Otręby pszenne jako surowiec w biorafinerii UR - http://www.dbc.wroc.pl/dlibra/publication/edition/120949 T2 - Wheat Bran as a Biorafinery Raw Material ER -