TY - GEN N1 - Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2021, Nr 37, s. 182-205 N2 - Celem pracy było przedstawienie zmian zachodzących w owocach i warzywach podczas zbioru u producenta rolnego, w czasie transportu i magazynowania, podczas przetwarzania u przetwórcy, w hurcie i sprzedaży detalicznej oraz u konsumenta, a ponadto omówienie możliwości ograniczenia tych zmian w poszczególnych ogniwach łańcucha logistycznego. Trwałość oraz jakość owoców i warzyw jest uzależniona od wielu czynników – rodzaju surowca, procesów, którym są poddawane podczas przetwarzania, prawidłowości stosowanych procedur i konieczności ich kontroli, jak również wykorzystania nowoczesnych technologii pakowania. Na wymienione cechy można oddziaływać poprzez optymalizację warunków przechowywania i transportu, zastosowanie poprawnych metod utrwalania oraz wykorzystanie opakowań chroniących i konserwujących. L1 - http://www.dbc.wroc.pl/Content/116445/Tarapata_Lesiow_Zmiany_zachodzace_w_owocach_i_warzywach.pdf M3 - artykuł L2 - http://www.dbc.wroc.pl/Content/116445 PY - 2021 KW - owoce KW - warzywa KW - łańcuch logistyczny KW - metody utrwalania KW - nowoczesne opakowania KW - fruit KW - vegetables KW - logistics chain KW - preservation KW - active packaging KW - edible films and coatings C1 - Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy A1 - Tarapata, Karolina A1 - Lesiów, Tomasz PB - Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu C6 - Dla wszystkich zgodnie z licencją LA - pol CY - Wrocław ID - DOI: 10.15611/nit.2021.37.11 T1 - Zmiany zachodzące w owocach i warzywach w łańcuchu logistycznym i sposoby ich ograniczania. Część 1 UR - http://www.dbc.wroc.pl/dlibra/publication/edition/116445 T2 - Changes in fruit and vegetables in the logistical chain and methods to prevent them. Part 1 ER -