Właściwości optyczne nanokryształów krzemowych w matrycach tlenkowych - Zatryb, Grzegorz (Optical properties of silicon nanocrystals in an oxide matrix, 2011)
Praca dotyczy badań nanokryształów krzemowych zawartych w matrycach tlenkowo - krzemowych wytworzonych metodą rozpylania jonowego. Materiały tego rodzaju mają potencjalne zastosowanie jako emitery światła lub ogniwa słoneczne trzeciej generacji. W pracy badano właściwości optyczne takich materiałów (spektroskopia absorbcyjna, fotoluminescencja, rozproszenie Ramana, fotoluminescencja rozdzielona w czasie) i wpływ parametrów technologicznych wytwarzania struktur na jakość materiałów.
Keywords: absorpcja; nanokryształy krzemowe; tlenek krzemu; fotowoltażka; ogniwa słoneczne; energia słoneczna