Analiza przydatności konstrukcji z drewna klejonego o dużych rozpiętościach do realizacji form architektury współczesnej - Maciejko-Grześkowiak, Alicja (Politechnika Wrocławska, 2011)
Rozprawa zawiera analizy form i konstrukcji z drewna klejonego, klasyfikację form i systemów konstrukcyjnych, zagadnienia modelowania elementów konstrukcyjnych oraz ich przydatność do kreowania nowatorskich, przestrzennych układów architektonicznych na tle aktualnych możliwośći produkcyjnych i kształtowania rozwiązań w zakresie połączeń, inspiracje formami naturalnymi, plastyczność i rzeźbiarskość form oraz aspekt ekologiczny konstrukcji z drewna klejonego.
Keywords: drewno klejone; duże rozpiętości; konstrukcje z drewna klejonego; architektura; architektura proekologiczna; budownictwo drewniane; systemy konstrukcyjne z drewna klejonego