Badania nad rozwojem i separacją glonów w środowisku wodnym - Garbowski Tomasz (Studies on the development and separation of algae in the aquatic environment, 2020)
Celem rozprawy było znalezienie odpowiedniego podłoża do immobilizacji i separacji mikroglonów ze środowiska wodnego, opracowanie metody do analizy dynamiki rozwoju mikroglonów w ściekach oraz wykorzystanie biomasy glonów namnażanych na korze sosnowej do oczyszczania ścieków w fotobioreaktorach. Celem pobocznym prowadzonych badań była analiza składników ługowanych z kory sosnowej w wyniku działania wody.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: mikroglony; immobilizacja biomasy; biofilm; fotobioreaktor; oczyszczanie ścieków