Production networks and industrial clusters in the process of regional integration of Southeast Asia - Nawrot, Katarzyna A. (Sieci produkcyjne i klastry w procesie integracji regionalnej Azji Południowo-Wschodniej, 2009)
Celem artykułu jest ukazanie roli sieci produkcyjnych i klastrów w procesie integracji gospodarczej Azji Południowo-Wschodniej. W pierwszej kolejności przedstawiono ewolucję tworzenia się sieci produkcyjnych w krajach regionu Azji Południowo-Wschodniej, z istotnym uwzględnieniem znaczenia państw Azji Wschodniej. W dalszej kolejności przedstawiono powiązania sieci produkcyjnych i klastrów, podejmując próbę umiejscowienia globalnych sieci produkcyjnych w klastrach przemysłowych zlokalizowanych w regionie oraz zbadano wpływ współpracy gospodarczej na ich tworzenie i funkcjonowanie. W części końcowej artykułu dokonano oceny roli sieci produkcyjnych i klastrów w rzeczywistej integracji gospodarek regionu Azji Południowo-Wschodniej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 67, s. 351-357