Special Economic Zones and their significance for economic development of China and its regions - Dziembała, Małgorzata (Specjalne strefy ekonomiczne i ich znaczenie dla rozwoju gospodarczego Chin i ich regionów, 2009)
Specjalne strefy ekonomiczne stały się ważnym elementem polityki Chin na rzecz transformacji jej gospodarki i zwiększenia dynamiki rozwoju oraz przyciągnięcia zagranicznych inwestycji bezpośrednich. W artykule wskazano na strefy ekonomiczne funkcjonujące w Chinach oraz ich ewolucję. Obecnie te strefy rozwoju gospodarczego mają na celu przyciągnięcie nowoczesnych technologii, mają stać się także ośrodkami wzrostu, których pozytywne efekty będą rozprzestrzeniać się na regiony mniej uprzywilejowane. Niemniej jednak dysproporcje pomiędzy poszczególnymi chińskimi regionami wciąż istnieją i podejmowane są działania, aby te zróżnicowania kontrolować i zmniejszać
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 67, s. 315-327