Australia as a partner of East Asia Countries – Political and Economic Aspects - Janiszewska, Anna; Klima, Ewa (Australia jako partner państw Azji Wschodniej – aspekty polityczne i gospodarcze, 2009)
Australia to współcześnie znaczący gracz na arenie międzynarodowej, szczególnie w rejonie Azji i Pacyfiku. Pozycja państwa jest pochodną ścisłej współpracy ze Stanami Zjednoczonymi, członkostwa we Wspólnocie Narodów (The Commonwealth of Nations) oraz zaangażowania politycznego i gospodarczego w regionie. Celem artykułu jest wykazanie, jak silne są związki gospodarcze i polityczne Australii i państw azjatyckich, ze szczególnym uwzględnieniem Azji Południowo-Wschodniej. Analiza ma charakter głównie ilościowy i przeprowadzona została na podstawie dostępnych danych statystycznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 67, s. 114-123