Asian Development Bank as an initiator and coordinator of the economic integration processes in the Asia and Pacific Region - Skulska, Bogusława (Azjatycki Bank Rozwoju jako inicjator i koordynator procesów integracji ekonomicznej w regionie Azji i Pacyfiku, 2009)
W regionie Azji i Pacyfiku obserwuje się współcześnie dynamiczne procesy integracji ekonomicznej, które zachodzą pod presją globalizacji. Kraje znajdujące się w tym regionie świata - bardzo zróżnicowane pod względem rozwoju zarówno gospodarczego, jak i społecznego - dążą do znalezienia własnej formy współpracy gospodarczej. Azjatycki Bank Rozwoju - począwszy od lat 60. XX w. - stara się inicjować i koordynować działania, które aktywnie wspierają regionalną współpracę krajów członkowskich poprzez dostarczanie informacji i wiedzy, organizowanie środków finansowych oraz udzielanie pomocy technicznej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 67, s. 103-113