Ocena wpływu wybranych czynników na mikrobiom przeżuwaczy - Cholewińska Paulina (The effect of selected factors on the microbiota of ruminants, 2020)
Celem niniejszej pracy była ocena składu mikrobiologicznego układu pokarmowego przeżuwaczy (gromad Firmicutes i Bacteroidetes, a także rodziny Lactobacillaceae) na podstawie owiec uwzględniając wiek, czynniki mateczne, okres żywienia, genetyczne (rasa), biologiczne i osobnicze.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: bakterie; owce; układ pokarmowy; laktacja; wiek; czynniki genetyczne; czynniki biologiczne