Potencjał kliniczny oraz analiza farmakokinetyki itrakonazolu u krów mlecznych - Bartoszewicz Agnieszka (Clinical potential and analysis of the pharmacokinetics of itraconazole in dairy cows, 2020)
Celem pracy była analiza farmakokinetyki ITR u bydła dla jednokrotnego podania doustnego oraz dożylnego i ocena jego potencjału klinicznego. Dla osiągnięcia wyznaczonego celu badawczego przeprowadzono badania pilotażowe farmakokinetyki ITR u bydła po jednokrotnym podaniu doustnym i dożylnym leku oraz badania pilotażowe nad wpływem mikroflory żwacza na stabilność ITR, a także wpływu ITR na fermentację płynu żwaczowego.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: itrakonazol; farmakokinetyka; krowy mleczne; grzybice