Estryfikacja skrobi kwasami organicznymi zawartymi w wywarze jabłkowym - Solińska Dominika (Esterification of starch with organic acids contained in apple distillery wastewater, 2020)
Celem naukowym badań było otrzymanie estrów skrobiowych poprzez prażenie naturalnej, retrogradowanej lub ekstrudowanej skrobi ziemniaczanej z wywarem jabłkowym, lub koncentratem z jabłek niedojrzałych w różnych temperaturach oraz jakościowe i ilościowe oznaczenie estrów skrobiowych.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: skrobia ziemniaczana; wywar jabłkowy; koncentrat z jabłek niedojrzałych; estryfikacja; skrobia oporna