Standardy planowania i projektowania ulic w zakresie zielono-niebieskiej infrastruktury - Szopińska, Elżbieta; Rubaszek, Justyna; Gizowska, Anna (Street Planning and Design Standards for Green-Blue Infrastructure, 2020)
Monografia Standardy planowania i projektowania ulic w zakresie zielono-niebieskiejinfrastruktury jest opracowaniem poświęconym zagadnieniu określenia standardów, czyli zasad i kryteriów kształtowania zielono-niebieskiej infrastruktury w obszarze ulicy miejskiej. Za zielono-niebieską infrastrukturę ulicy przyjęto zieleń i rozwiązania pozwalające na zrównoważone gospodarowanie wodą opadową i roztopową; w pracy te ostatnie nazwane są krótko obiektami bioretencji.
Monografie CCXXVII
Keywords: zielono-niebieska infrastruktura; zrównoważone gospodarowaniewodą opadową; pas drogowy; projektowanie ulic; modele ulic; obiekty bioretencji